100 φωτογραφίες της Ακρόπολης, τραβηγμένες από 100 διαφορετικές ταράτσες της Αθήνας

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος μιλά για το πρότζεκτ του και μας δείχνει τις αγαπημένες του φωτογραφίες

Στο κέντρο της Αθήνας, σχεδόν ακριβώς στη μέση του λεκανοπεδίου, υπάρχει ένα μέρος μοναδικό στον πλανήτη. Στην επίπεδη κορυφή ενός λόφου βρίσκονται τα ερείπια ενός κτιρίου που στέκεται εκεί, συνέχεια, χωρίς να γκρεμιστεί, χαθεί ή ανασκαφεί, εδώ και 2452 χρόνια. Τα ερείπια είναι διατηρημένα αρκετά καλά ώστε να δείχνουν καθαρά το σχήμα του κτιρίου, μια αρμονική συστάδα από μαρμάρινες κολώνες. Είναι ένα πράγμα μεγαλειώδες και όμορφο.

Στα 2452 χρόνια που μεσολάβησαν, κάτω από το λόφο μεγάλωσε και επεκτάθηκε μια πόλη, το σπίτι μου. Η πόλη και το ερείπιο είναι το αντικείμενο ενός νέου σχεδίου που ξεκινά μαζί με το 2014.

Οι 100 ταράτσες Η ιδέα έχει ως εξής:

Από 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Απριλίου του 2014, κάθε μέρα, μια νέα φωτογραφία της Ακρόπολης των Αθηνών τραβηγμένη από μια διαφορετική ταράτσα της πόλης θα ανεβαίνει στο Instagram και μετά και στο αντίστοιχο Tumblr. Σε εκατό ημέρες θα δούμε τη θέα από εκατό διαφορετικές ταράτσες σε διαφορετικά σημεία της πόλης, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες, με μόνο κοινό στοιχείο το αντικείμενο της φωτογραφίας, και φόντο τον αστικό ιστό όπως απλώνεται στους πρόποδες του βράχου.

Για να βάλουμε και το τεχνολογικό στοιχείο στην εξίσωση, και καθώς το project ζει εξ’ ολοκλήρου σε online υπηρεσίες, όλες οι φωτογραφίες θα τραβηχτούν αποκλειστικά με κινητά τηλέφωνα. Θα χρησιμοποιήσω ένα iPhone 5s, ένα LG G2, ένα Nokia Lumia 1020 και ένα Sony Xperia Z1 για αρχή -στη συνέχεια πιθανότατα θα δοκιμαστούν κι άλλα (UPDATE: Ήδη ένα Samsung Galaxy Note III κι ένα Nexus 5 προστέθηκαν). Θα μπορέσουμε έτσι να βλέπουμε πώς μοιάζει η πόλη μέσα από τους φακούς συσκευών που οι πολίτες μπορεί να κουβαλάνε μέσα στις τσέπες τους, χωρίς zoom, και χωρίς επεξεργασία από υπολογιστή (αλλά χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρουν τα ίδια τα κινητά τηλέφωνα -με μέτρο). Το project θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της WIND, που παρέχει και τα κινητά τηλέφωνα.

Η ιδέα προέκυψε από δύο ανεξάρτητα συμβάντα: Μια κουβέντα κι ένα ταξίδι. Η κουβέντα ήταν με το διάσημο βιοφυσικό Λούκα Τούριν, ο οποίος δούλευε μέχρι πρόσφατα στην Αθήνα και έχει ζήσει σε πολλές χώρες. Ένα από τα πράγματα που του έκανε μεγάλη εντύπωση από τη ζωή του στην Αθήνα, μου είπε, ήταν η ασχήμια της αρχιτεκτονικής. Του προκαλούσε τρομερή έκπληξη και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς σε μια πόλη που έχει παράξει αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που άλλοι μιμούνται ακόμα, δεν φτιάχνεται σχεδόν τίποτα όμορφο. Αυτή ήταν πάντα και δική μου απορία: Πως μπορούν εκατομμύρια πολίτες που μεγαλώνουν γύρω από ένα λόφο που έχει απάνω του μια ομορφιά, να μην παίρνουν κάτι από αυτή, λίγη έμπνευση, έστω υπόγεια, έστω με ώσμωση;

Το δεύτερο συμβάν ήταν η τελευταία μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, η οποία κράτησε πολλές ημέρες, κατά τις οποίες τράβηξα πολλές φωτογραφίες. Πάρα πολλές φωτογραφίες. Ίσως υπερβολικά πολλές φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες κατέληγαν στα social media, και κυρίως στο Instagram. Μετά από εκείνο το φωτογραφικό όργιο, λοιπόν, κι αφού επέστρεψα στην Αθήνα, πέρασα μια προσαρμογή πιο απότομη από το τζετ λαγκ: Ξαφνικά έβγαινα στο δρόμο και δεν είχα τι να βγάλω φωτογραφία. Ήταν πολύ αλλόκοτο το συναίσθημα, και με έκανε να σκεφτώ διάφορα πράγματα για το τοπίο της πόλης, για το πόση σημασία έχει το να υπάρχουν πράγματα αρκετά στο οπτικό πεδίο του πολίτη που να τον ερεθίζουν αισθητικά, έστω κι ακούσια.

Στην Αθήνα, όπως διαπιστώνω, υπάρχουν λίγα, διάσπαρτα, ετερόκλητα. Κι υπάρχει και ένα που δεν μπορεί κανείς να βρει πουθενά αλλού, σε όσες Νέες Υόρκες κι αν ψάξει: Η Ακρόπολη.

Έτσι λοιπόν αυτό το πείραμα των 100 ημερών θα δοκιμάσει να καταγράψει εικόνες της πόλης γύρω από το αισθητικό και γεωγραφικό της κέντρο, με αφορμή το σημείο που είναι το σύμβολό της. Δεν έχω ιδέα με τι θα μοιάζει το αποτέλεσμα, αν θα έχει ενδιαφέρον, κι αν θα οδηγήσει σε ένα ουσιαστικό συμπέρασμα, ή σε περισσότερα. Αυτό που καταλαβαίνω από τις πρώτες μου δοκιμαστικές εξορμήσεις στις ταράτσες, πάντως, είναι πως η ίδια η διαδικασία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, από την ανθρωπογεωγραφία των ενοίκων μέχρι τα πράγματα που μπορεί να δει κανείς σ’ αυτή την πόλη, όταν την κοιτάζει από ψηλά. Όλα αυτά θα τα βλέπουμε και θα τα κουβεντιάζουμε μαζί στην πορεία, και εδώ και μέσα από τα social media, μέχρι τον Απρίλιο. 28 Αθανασίου Διάκου 2, περιοχή Μακρυγιάννη με LG G2 Καθώς παίρναμε τηλέφωνα και πατάγαμε κουδούνια στην είσοδο της πολυκατοικίας αναζητώντας το διαχειριστή, νεαρός ένοικος ονόματι Βασίλης, φοιτητής Ιατρικής στην Κρήτη, μας άνοιξε και πήρε την αναζήτηση απάνω του. Πέντε λεπτά αργότερα ήμασταν στην ταράτσα. Μπορεί η είσοδος να είναι από την Αθανασίου Διάκου, αλλά η πολυκατοικία έχει πρόσοψη και στη Μακρυγιάννη, ακριβώς έξω από το σταθμό του μετρό, φάτσα-κάρτα στο Μουσείο και με την Ακρόπολη από πάνω, να απλώσεις το χέρι να την πιάσεις. #taratses #acropolis #Athens #adventure #Greece#parthenon #view 27 Αδριανού 7, Θησείο τραβηγμένη με Sony Xperia Z1 Ογδόντα νούμερα παρακάτω από τη χτεσινή ταράτσα, η θέα είναι πολύ διαφορετική. Σε μια πολυκατοικία του 1957 με λίγα διαμερίσματα (και χωρίς ασανσέρ), δίπλα στον γεμάτο τραπεζοκαθίσματα πεζόδρομο και τις γραμμές του τρένου, υπάρχει μια όμορφη και φροντισμένη ταράτσα, μια όαση γαλήνης. “Παλιά εδώ ήταν χτισμένος ναός της Αφροδίτης”, μου είπε η ένοικος που με κάλεσε εδώ, το όνομα της οποίας είναι, πολύ λογικά, Αφροδίτη. “Τον είχαν χτίσει για να είναι δίπλα στο ναό του Ηφαίστου”. Ο ναός του Ηφαίστου φαίνεται απέναντι, από την άλλη πλευρά των γραμμών του τρένου, να απλώσεις το χέρι να τον πιάσεις, τόσο κοντά. Ως γνωστόν, η Αφροδίτη και ο Ήφαιστος τα είχαν. Στο δρόμο από κάτω περνούσαν μιλιούνια οι περιπατητές της ηλιόλουστης Κυριακής.#taratses #acropolis #Athens #Greece 26 Αδριανού 87, Πλάκα

με iPhone 5s Από τις ταράτσες της Πλάκας, όταν φτάνεις πολύ κοντά στο βράχο, ο Παρθενώνας παύει να φαίνεται. Από αυτή τη συγκεκριμένη του φίλου φωτογράφου Γιάννη, πάντως, διακρίνεται το Ερεχθείο. Τα κεραμίδια στο κάτω μέρος είναι της “Δημοτικής Σχολής”, σχολείου που χτίστηκε το 1875 και σήμερα στεγάζει το 74ο δημοτικό.

#taratses #athens #greece #acropolis #plaka@wind_hellas 25 Λεωφόρος Αμαλίας 34 με Sony Xperia Z1 Υπάρχουν μερικά κτίρια γραφείων που τις ώρες τις εργάσιμες έχουν την εξωπορτα ανοιχτή και την ταράτσα ξεκλείδωτη. Ευτυχώς. #taratses #acropolis #Athens #Greece #cloudy #plaka 24 Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, Βασιλεως Γεωργίου & Σταδίου, Σύνταγμα με Nokia Lumia 1020 Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται ταυτόχρονα πεζοί, ταξί, η Ακρόπολη κι η θάλασσα. #taratses #acropolis #Athens #Greece #hotel 23 Ελασιδών 30, Γκάζι Ο Βασίλης Κουκιδης που με ξενάγησε με τον αδερφό του το Νίκο εκδίδουν από αυτό εδώ το κτίριο γραφείων βιβλία εκμάθησης Γερμανικών ως ξένη γλώσσα. Το κτίριο αυτό έχει το μεγαλύτερο ασανσέρ που έχω δει εκτός νοσοκομείου, κληρονομιά παλαιότερης χρήσης. #taratses #Athens #Greece 22 Ξενοδοχείο Magna Grecia, Μητροπόλεως 54 με Nokia Lumia 1020 #taratses#Athens #acropolis #Greece 21 Κηρυκείου 6, Μοναστηράκι με Nokia Lumia 1020 Αυτό το πολύ ψηλό κτίριο στην καρδιά του Μοναστηρακίου, ένα τετράγωνο από την πλατεία, είναι ασυνήθιστα ψηλό, ορθώνεται έξι ορόφους πάνω από τη βαβούρα των πεζοδρομίων με τα σουβλάκια και τα μαγαζάκια. Φιλοξενει εταιρείες και αποθήκες και, από την ταρατσα, έχει συγκλονιστική θέα στο βράχο, τα σπίτια της Πλάκας, τη βιβλιοθήκη του Αδριανού και τη Ρωμαϊκή Αγορά. #taratses #acropolis #Athens #Greece 20 Ξενοδοχείο Athens Gate, λεωφόρος Συγγρού 10 με iPhone 5s Είχα φωτογραφίσει απο αυτο το πολύ ψηλό κτίριο στην αρχή της Συγγρού μια μέρα με συννεφιά, αλλά έτυχε να περάσω ξανά χτες, μια ηλιόλουστη Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά και ολόκληρο τον πληθυσμό στους δρόμους. Εκεί πάνω είχε ελάχιστο κόσμο, και ησυχία. Βγήκε καλύτερη φωτογραφία. #taratses #athens #greece #acropolis@wind_hellas 19 Μέγαρο ΟΣΕ, Καρόλου 1, Μεταξουργείο

με Sony Xperia Z1 Περίπου τριακόσια μέτρα από την Ομόνοια βρίσκεται ένα καταπληκτικό πολυόροφο κτίριο, από εκείνα τα παλιά τα μοντέρνα που τώρα είναι αρκετά παραμελημένα. Στεγάζει την έδρα του πολύπαθου ΟΣΕ, και σήμερα δουλεύουν εκεί περίπου 300 άνθρωποι. Ο Στέλιος και η Νατάσσα με ξενάγησαν στην ταράτσα, που έχει συγκλονιστική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η γύρω περιοχή είναι συγκλονιστικής ασχήμιας, αλλά πιο μακριά φαίνεται ο Λυκαβηττός, η Ακρόπολη, τα βουνά γύρω απ’ την Αθήνα, και η θάλασσα. #taratses #Athens #Greece #acropolis 18 Ξενοδοχείο Metropolis, Μητροπόλεως 47. με LG G2 Στα δεξιά, αν δεν το καταλάβατε, η Μητρόπολη. #taratses #Athens #acropolis #Greece @wind_hellas 17 Μικρό Πολυτεχνείο, πλατεία Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο με Nokia Lumia 1020 Το Μικρό Πολυτεχνείο, το οποίο δεν γνώριζα ότι υπάρχει, προσφέρει”σεμινάρια τέχνης στην Αθήνα απο σημαντικούς καλλιτέχνες σε πνεύμα φιλικό, παρειστικο, ανεξίθρησκο και opennind”. Κρίνοντας από τα τραπεζάκια στην ταράτσα, θέλω να πιστεύω ότι κάποια απο αυτά τα σεμινάρια γίνονται εκεί. #taratses #Athens #Greece τραβηγμένη με LG G2" src="http://www.lifo.gr/icache/520/504/1/620793_Screenshot_62_2.jpg" />

Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Πολιτισμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 47 / τραβηγμένη με LG G2

Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες περπατώντας στους δρόμους. Ο βράχος της Ακρόπολης και Παρθενώνας είναι το πιο όμορφο, αντικειμενικά αξιοφωτογράφητο πράγμα που έχουμε στην Αθήνα. Πάντα όμως μου προκαλούσε τρομερή εντύπωση το πόσο άσχημη πόλη έχουν φτιάξει οι άνθρωποι που ζουν κάτω από αυτό το λόφο, παρ’ όλο που βλέπουν αυτό το πράγμα εκεί πάνω κάθε μέρα. Γιατί δεν μας έχει επηρεάσει αισθητικά περισσότερο ο Παρθενώνας; Είχα πάντα την απορία. Σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να καταγραφεί αυτή η αντίθεση, να βγάλω φωτογραφίες που να δείχνουν την ομορφιά στο βράχο και ταυτόχρονα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα,και ό,τι υπάρχει από κάτω. Για να φανούν όλα αυτά θα έπρεπε να ανέβω κάπου ψηλά.

Άρα: Ταράτσες.

Πώς είναι η εμπειρία μέχρι στιγμής;

Πολύ ενδιαφέρουσα. Γνωρίζω συνοικίες και γειτονιές που δεν ήξερα ότι υπήρχαν, άγνωστοι που βλέπουν το project στο ίντερνετ με καλούν και μου ανοίγουν τα σπίτια τους, μπλέκω σε περιπέτειες, βρίσκομαι σε μέρη που δεν θα έπρεπε να είμαι, είναι πολύ ωραία. Σε κάποιες από τις ταράτσες, με τη συγκλονιστική -ενίοτε και αναπάντεχη- θέα, και με το θολό γουργουρητό της πόλης από κάτω για φόντο, νιώθω μια μυστήρια γαλήνη. Με θέα την Ακρόπολη”. Νομίζεις ότι οι κάτοικοι των σπιτιών εκτιμούν αυτό που έχουν ή είναι πια δεδομένο για αυτούς;

Οι κάτοικοι που έχω γνωρίσει εγώ το εκτιμούν μια χαρά. Μερικούς τους χαίρομαι και τους καμαρώνω, το απολαμβάνουν πραγματικά. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι πρόκειται περί μειοψηφίας. Πάρα πολλές πολυκατοικίες πρακτικά δεν έχουν πρόσβαση στην ταράτσα, επειδή οι ένοικοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για να επιδιορθώσουν ας πούμε τα κάγκελα. Αλλού είναι ομιχλώδεις οι ιδιοκτησίες. Είναι δε σοκαριστικός ο αριθμός εγκαταλελειμμένων ή παραμελημένων χώρων στα κτίρια της Αθήνας που έχουν συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη, ταράτσες ή και ολόκληροι όροφοι ρημαγμένοι, γεμάτοι μπάζα, σα να μην είναι αντιληπτή η αξία αυτού του πράγματος στους ιδιοκτήτες. τραβηγμένη με iPhone 5s /

Η πολυκατοικία ετούτη είναι μία από τις πρώτες που σχεδίασε ο Αντώνης Τρίτσης ως νεαρός αρχιτέκτων τη δεκαετία του ‘60, μας είπε η Μαγδαληνή που ζει εδώ. Είναι μικρή πολυκατοικία, πολύ όμορφη και ασυνήθιστη. Οι ένοικοι ανεβαίνουν συχνά στην ταράτσα και απολαμβάνουν τη θέα. src="http://www.lifo.gr/icache/520/500/1/620792_Screenshot_61_2.jpg" />

Φράττι 14, Κουκάκι / τραβηγμένη με iPhone 5s / Η πολυκατοικία ετούτη είναι μία από τις πρώτες που σχεδίασε ο Αντώνης Τρίτσης ως νεαρός αρχιτέκτων τη δεκαετία του ‘60, μας είπε η Μαγδαληνή που ζει εδώ. Είναι μικρή πολυκατοικία, πολύ όμορφη και ασυνήθιστη. Οι ένοικοι ανεβαίνουν συχνά στην ταράτσα και απολαμβάνουν τη θέα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου θέα από αυτές που ανέβηκαν, μέχρι στιγμής;

Μου αρέσουν πολύ δύο φωτογραφίες που δείχνουν τον Παρθενώνα και το βράχο από την ίδια πλευρά, αλλά από διαφορετικές αποστάσεις. Η μία είναι από ένα ξενοδοχείο στο Κουκάκι που λέγεται Hera. τραβηγμένη με LG G2" src="http://www.lifo.gr/icache/520/521/1/620797_Screenshot_65_1.jpg" />

Hera Hotel, Φαλήρου 9 / τραβηγμένη με LG G2

Στη λήψη υπάρχει μια παχιά μαύρη γραμμή που σα να υπογραμμίζει το βράχο: Είναι ο τελευταίος όροφος του Μουσείου.

Η άλλη βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο πιο μακριά, στο Νέο Κόσμο, στην πολυκατοικία όπου ζουν ο Μιχάλης και η Μαρία, ένα ζευγάρι που με κάλεσε να φωτογραφίσω. τραβηγμένη με Nokia Lumia 1020 /

Ο Μιχάλης και η Μαρία που με κάλεσαν εδώ ζουν στο διαμέρισμά τους στο Νέο Κόσμο εδώ και τέσσερα χρόνια. Αν και νοσταλγούν το Μαρούσι -ειδικά η Μαρία- έχουν βρει αρκετούς λόγους για να αγαπήσουν την καινούρια τους γειτονιά.

Ένας είναι ότι πάνε στη δουλειά με τα πόδια.

Ένας άλλος βρίσκεται στην ταράτσα." src="http://www.lifo.gr/icache/520/523/1/620798_Screenshot_66.jpg" />

Θέωνος 14, Νέος Κόσμος / τραβηγμένη με Nokia Lumia 1020 / Ο Μιχάλης και η Μαρία που με κάλεσαν εδώ ζουν στο διαμέρισμά τους στο Νέο Κόσμο εδώ και τέσσερα χρόνια. Αν και νοσταλγούν το Μαρούσι -ειδικά η Μαρία- έχουν βρει αρκετούς λόγους για να αγαπήσουν την καινούρια τους γειτονιά. Ένας είναι ότι πάνε στη δουλειά με τα πόδια. Ένας άλλος βρίσκεται στην ταράτσα.

Την ώρα που έβγαζα φωτογραφίες, ο ήλιος ξεπρόβαλε μέσα από ένα ξέφωτο στα σύννεφα, και φώτισε κατευθείαν τον Παρθενώνα, που στη φωτογραφία μοιάζει να λάμπει.

Ποια είναι η πιο δημοφιλής;

Η θέα από το ξενοδοχείο Athens Gate έχει τα πιο πολλά likes. Βρίσκεται στην αρχή της Συγγρού, είναι πολύ ψηλό κτίριο, και βλέπει και το Λυκαβηττό, τους στύλους του Ολυμπίου Διός, και από την άλλη μέχρι τη θάλασσα. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία τους άρεσε επειδή η λήψη έπιασε μέσα και δυο πουλιά. με iPhone 5s" src="http://www.lifo.gr/icache/520/518/1/620800_Screenshot_67.jpg" />

Ξενοδοχείο Athens Gate, Συγγρού 10 με iPhone 5s

Πως κρατιέσαι και δεν γράφεις περισσότερα για κάθε φωτογραφία; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Ή μήπως τα κρατάς για μια μεγάλη έκδοση λευκώματος μετά;

Έχω πολλά να γράψω για κάποιες από τις φωτογραφίες, και έχω αρχίσει να βγάζω μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πόλη και τους κατοίκους της από το project γενικότερα, αλλά το 100taratses.com (και ακόμα περισσότερο το Instagram) δεν προσφέρεται για πάρα πολλά λόγια. Σ’ αυτή τη φάση προέχει να μαζευτούν οι 100 φωτογραφίες. Μετά, θα δούμε τι θα άλλο θα κάνουμε μαζί τους. τραβηγμένη με LG G2 /

διακρίνεται και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης" src="http://www.lifo.gr/icache/520/523/1/620795_Screenshot_64_1.jpg" />

Αιόλου 43 / τραβηγμένη με LG G2 / διακρίνεται και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης

Πηγή

Via

...www.SPORstories.eu ...



SPORTS NEWS LIVE BET GAMES SCORES stoixhma olimpiakos- pao nea panathinaikos ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΑΣΤΕΙΑ VIDEO LIVESCORES POKER KAZINO YGEIA ANEKDOTA LIVE STREAM TV
Share on Google Plus