Γνωρίστε τις 14 διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «σκέφτομαι τι θα φάω» και «παθαίνω εμμονή με το φαγητό και καταλήγω είτε να τρώω τα πάντα είτε τίποτα».

Και, γεγονός είναι, πως δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που το να τρώνε υγιεινά, με πρόγραμμα και με μέτρο, τους βγαίνει απολύτως φυσικά. Πώς τα καταφέρνουν; Οι άνθρωποι που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό τρώνε «με γνώση και συναίσθηση»

Ο οργανισμός μας έχει τον τρόπο να μας λέει πότε πρέπει να φάμε -και πότε να σταματήσουμε. Ωστόσο, εμείς δεν τον ακούμε πάντα. Η ικανότητα να επιστρατεύουμε όλες μας τις αισθήσεις, προκειμένου να αποφασίζουμε αν θα φάμε σύμφωνα με τα μηνύματα που μας στέλνει ο οργανισμός μας, σημαίνει «τρώω με γνώση και συναίσθηση».

Τρώνε τα πάντα -μα τα πάντα- με μέτρο

Για τα άτομα που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, «καλές» και «κακές» τροφές. Αντίθετα, όλες οι τροφές υπάρχουν για να θρέφουν τον οργανισμό, γι’αυτό όλες καταναλώνονται με μέτρο.

Ξέρουν, όμως, ότι παίζει ρόλο ο χρόνος

Τα άτομα αυτά, ωστόσο, φροντίζουν, όταν έχουν όρεξη για πίτσα, παγωτό ή σοκολάτα, να τα φάνε σε κάποια ώρα της ημέρας που δεν πεινούν πάρα πολύ, προκειμένου να μην το παρακάνουν. Έτσι, θα φροντίσουν να φάνε το κανονικά τους γεύμα πρώτα και στη συνέχεια να απολαύσουν, π.χ. ένα μικρό γλυκό. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμούν πολύ περισσότερο την αξία του.

Τρώνε όταν πραγματικά πεινούν…

Και όχι επειδή είναι στεναχωρημένοι ή πολύ χαρούμενοι. Δυστυχώς, όπως υποστηρίζουν και οι διατροφολόγοι, το άγχος και το στρες δημιουργούν στον οργανισμό την ανάγκη να αναζητά τροφές λιπαρές, με πολλές θερμίδες, χωρίς πραγματικά να πεινά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται συναισθηματική υπερφαγία και αυξάνει ανεξέλεγκτα το βάρος των ατόμων που την αντιμετωπίζουν.

Και σταματούν να τρώνε όταν νιώσουν επαρκώς χορτασμένοι

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν σταματούν να τρώνε μέχρι να νιώσουν τόσο χορτάτοι που να μην αντέχουν άλλο. Το να τρώει, όμως, κανείς με «γνώση και συναίσθηση» τον βοηθά να «ακούει» τον οργανισμό του που έχει πλέον χορτάσει και να σταματά πριν να φτάσει σε επίπεδα δυσφορίας. Έτσι, το άτομο αυτό, ύστερα από κάθε μπουκιά σκέφτεται αν θα αισθάνεται άνετα συνεχίζοντας.

Τρώνε πρωινό Τα άτομα που τρώνε συστηματικά πρωινό έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη μνήμη και χαμηλότερη χοληστερόλη. Νιώθουν γενικότερα πιο υγιή και είναι κατά κανόνα πιο λεπτά από συνομήλικα άτομα που δεν τρώνε πρωινό. Φροντίζουν, μάλιστα, το πρωινό τους να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες, και όχι σε ζάχαρη.

Δεν κρατούν «προβληματικά» φαγητά στο σπίτι

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, όταν κανείς υποφέρει από συναισθηματική υπερφαγία, να δοκιμάζει μικρές τεχνικές για να την αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, σπάνια έχουν γλυκά στο σπίτι ή παγωτά να τους περιμένουν στο ψυγείο. Έτσι, όταν κάποια στιγμή θελήσουν να φάνε ένα γλυκό, θα πρέπει να βγουν εκτός σπιτιού για να το αναζητήσουν. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις φορές, επειδή θα βαρεθούν να βγουν από το σπίτι, δεν θα φάνε καν γλυκό.

Δεν καταναλώνουν όλη τη συσκευασία ενός τροφίμου

Σε συνέχεια του προηγούμενου, το να βγει κανείς να πάρει ένα παγωτό από έξω σημαίνει ότι θα φάει μία μερίδα παγωτού, π.χ. ένα χωνάκι ή ένα κυπελάκι. Αντίθετα, όταν υπάρχουν παγωτά ή γλυκά στο σπίτι, σε μεγάλες συσκευασίες, η πρόκληση να καθίσει κανείς με αυτά αγκαλιά στον καναπέ και να μην σταματά να τρώει είναι μεγάλο. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευασίες με τα μπισκότα ή τα πατατάκια.

Αναγνωρίζουν την διαφορά μεταξύ ενός σνακ και ενός κεράσματος

Το να αφήνει κανείς τον εαυτό του νηστικό για πολλές ώρες είναι αυτό που οδηγεί στην υπερφαγία -και μάλιστα υπερφαγία τροφών που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε σε μικρές ποσότητες. Τα σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μην πέφτει κανείς «με τα μούτρα» στο φαγητό όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού ή του βραδινού. Το τι σνακ θα επιλέξει κανείς παίζει μεγάλο ρόλο στο να διατηρείται υγιής και να τρώει με πρόγραμμα. Το σνακ υπάρχει για να μας χορταίνει μέχρι την ώρα του φαγητού -το κέρασμα υπάρχει αποκλειστικά για απόλαυση. Έτσι, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το τυρί… αποτελούν σνακ -η σοκολάτα αποτελεί κέρασμα!

Επιτρέπουν στον εαυτό τους να απολαύσει το φαγητό

Όλες οι παραπάνω συνήθειες δεν είναι εφικτές αν δεν βρίσκει κανείς χρόνο να εκτιμά την σχέση που έχει με το φαγητό. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για φάνε -το φαγητό, όμως, θέλει χρόνο. Οι ειδικοί συνιστούν να προγραμματίζει κανείς έτσι την ημέρα του, ώστε να βρίσκει πάντα χρόνο για να φάει με την ησυχία του και όχι να αφιερώνει 3 λεπτά διαλείμματος για να καταβροχθίσει ό,τι βρει. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει κανείς να αναγνωρίζει ότι «αξίζει να καθίσει στο τραπέζι και να απολαύσει ένα γεύμα με ηρεμία».

Δεν «επανορθώνουν» για τις διατροφικές τους επιλογές

Δεν είναι λίγοι αυτοί που, επειδή νιώθουν ενοχές για κάτι «απαγορευμένο» που έφαγαν, προσπαθούν μετά να επανορθώσουν είτε παρακάνοντας γυμναστική είτε περιορίζοντας υπερβολικά τα γεύματά τους τις επόμενες ημέρες. Τα άτομα με υγιή σχέση με το φαγητό, αντίθετα, προτιμούν να εξισορροπήσουν την «αμαρτία» απολαμβάνοντας π.χ. ένα πιο ελαφρύ επόμενο γεύμα και όχι αφήνοντας το στομάχι τους νηστικό για ώρες, γιατί ξέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πεινάσουν πολύ περισσότερο αργότερα.

Δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ζυγαριά

Τα άτομα που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό τρώνε αυτά που τους κάνουν να νιώθουν καλά και τους δίνουν ενέργεια και αποφεύγουν τροφές που, π.χ. μπορεί να τους δημιουργούν φουσκώματα ή δυσπεψία, ανεξάρτητα από το πόσο νόστιμες μπορεί να είναι. Έτσι, δεν ανησυχούν διαρκώς για το αν πήραν ή έχασαν βάρος, γιατί ξέρουν ότι τρώνε αυτά που πρέπει.

Δεν φοβούνται να πεινάσουν

Ένας από τους μόνιμους φόβους των ανθρώπων με κακή σχέση με το φαγητό είναι ότι αν φάνε λίγο παραπάνω, αυτόματα θα πάρουν βάρος. Αντίθετα, τα άτομα που έχουν καλή σχέση με το φαγητό, δηλαδή που έχουν αίσθηση του τι χρειάζεται ο οργανισμός τους και τρώνε προσεκτικά, δεν φοβούνται την πείνα τους. Τι να φοβηθούν, άλλωστε; Αν πεινάσουν, απλά θα φάνε κάτι!

Το ενδιαφέρον τους για το φαγητό δεν εμπλέκεται με την καθημερινότητά τους

Η ισορροπία είναι βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό. Αντίθετα, τα άτομα που περιορίζουν υπερβολικά την διατροφή τους, μπορεί να παρουσιάσουν άλλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους ή στη συμπεριφορά τους -η ορθορεξία είναι ένα από αυτά. Αν, για παράδειγμα, χάνετε τα γενέθλια της κολλητής σας προκειμένου να πάτε στο γυμναστήριο για 5η φορά την ίδια εβδομάδα… έχετε χάσει την ισορροπία!

Πηγή

Via

        www.SPORstories.eu




SPORTS NEWS LIVE BET GAMES SCORES stoixhma olimpiakos- pao nea panathinaikos ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΑΣΤΕΙΑ VIDEO LIVESCORES POKER KAZINO YGEIA ANEKDOTA LIVE STREAM TV

Share on Google Plus